Przepis na zdrowe brownie z fasoli bez mąki i cukru

Już kilka przepisów publikowaliśmy dla Was na blogu. Dziś zrobiliśmy świetne ciasto bez mąki i cukry czyli brownie z fasoli. Inspiracją był dla nas przepis ze strony http://www.wiem-co-jem.pl/ Ciasto szybko się robi, mało naczyń brudzimy - dosłownie potrzebna nam będzie tylko jedna duża miska.

Oto przepis na brownie z fasoli, ciasto które zaskoczy niejednego z Was.

brownie z fasoli - etap 1 przygotowanie produktów

etap 1 przygotowanie produktów

Aby przygotować brownie z fasoli, potrzebne nam będą następujące produkty:

- puszka czerwonej fasoli – 1 szt.

- jajka – 2 szt.

- banan – 1 szt.

- łyżka kakao

- łyżka oleju kokosowego

- łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia

- 100 g ksylitolu (wystarczy pół szklanki, banan też jest słodki!)

Do pieczenia będziemy potrzebowali blaszki, moja była mała o wymiarze 20 cm x 10 cm oraz blendera.

brownie z fasoli - etap 2 fasola

Otwieramy puszkę z fasolą, odsączamy oraz płuczemy fasolę (kilka razy w zimnej wodzie) i delikatnie ją osuszamy. Dodajemy dwa jajka.

brownie z fasoli - etap 3 dodajemy jajka

Kroimy banana i wrzucamy do miski.

brownie z fasoli - etap 4 dodajemy banana

 

Przepis na zdrowe brownie z fasoli bez mąki i cukru

Dodajemy ksylitol, olej kokosowy oraz proszek do pieczenia.

brownie z fasoli - etap 5 dodajemy ksylitol i proszek do pieczenia

Nie zapominamy o kakao, które to zrobi z naszego ciasta prawdziwe brownie oraz dodajemy łyżkę oleju kokosowego.

brownie z fasoli - etap 6 dodajemy kakao i olej kokosowy

Wszystko blendujemy, ciasto musimy dobrze napowietrzyć i zmiksować, dlatego bledujemy długo, do uzyskania aksamitnie gładkiej masy. Około 6 minut.

brownie z fasoli - etap 7 wszystko blendujemy

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 190°C, funkcja góra-dół i pieczemy przez około 50-60 minut. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy.

brownie z fasoli - etap 8 wlewamy do formy i pieczemy

Jak się brownie z fasoli upiecze poczęstujcie koniecznie sąsiada, znajomego. Zobaczycie ich zdziwione miny, kiedy się dowiedzą, że bazą ciasta jest czerwona fasola, zupełnie nie wyczuwalna.

Brownie z fasoli ma około 144 kcal w 100 g również źródła podają, że: 7 g białka, 4,9 g tłuszczu, 4,5 błonnika i 19,4 węglowodanów.

Opcjonalnie pod koniec pieczenia możemy zrobić polewę czekoladową. Ciasto wtedy nie będzie już tak mocno fit, ale udekorowane na pewno będzie i dobrze wyglądało i jeszcze lepiej smakowało. Ponoć najlepiej smakuje po spędzeniu kilku godzin w lodówce, ale nasze nie dotrwało do tego etapu:)

Smacznego!

Zobacz jeszcze