EXPERT RADZI

Czas na szparagi

Szparagi, podłużne łodygi pojawiają się niemal na każdym stole w sezonie wiosennym. Zachęcają swoim kolorem, przekonują smakiem i uniwersalnością przygotowania. Czy oprócz smacznego wyglądu posiadają jeszcze cenne właściwości, które postawią je w czołówce zdrowych warzyw?

Do najbardziej popularnych odmian szparagów zaliczamy te zielone i białe, rzadko te fioletowe. Ich kolor zależy od sposobu uprawy, a tym samym stopnia nasłonecznienia, dlatego te białe, niemuśnięte słońcem są bardziej delikatne i kruche niż ich zielona wersja. Nie należą do najtańszych propozycji, bowiem za pęczek zapłacimy ok.10 zł; wspaniały smak i właściwości zdrowotne wystarczą, aby skuteczne rekompensować ich cenę.

Zielona forma zdrowia

Zaledwie 18 kalorii w 100g nadaje szparagom miano dietetycznych. Duża zawartość wody (ok. 94% w 100g) nie przeszkadza jednak bogactwom witamin i minerałów, jakie w nich znajdziemy. Wapń, fosfor i potas, witamina A czy Beta karoten zdecydowanie nadaje szparagom wartości odżywczej.

Szparagi to także dobre źródło protodioscyny, która ma działanie stymulujące system immunologiczny. Kolejną ciekawostką jest zawartość steroli roślinnych, które mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Rutyna i kwercyna są najczęściej występującymi flawonoidami, które charakteryzują się wysokim stopniem przeciwutleniającym i antybiotycznym, zapobiegając tym samym chorobom układu krążenia. Co ciekawe, badania in vitro wykazały, że zawarte w szparagach oligosacharydy jak fruktooligosachardy (FOS) mają właściwości prebiotyczne.

Szparagi od kuchni

Kupując szparagi, wybierajmy te o intensywnej barwie, lekko rozwiniętych główkach i sprężystej łodydze. Nie powinny być rozmoczone ani obeschnięte. Ich uniwersalność
w przygotowaniu pozwala przyrządzać je na wiele sposobów. Swój smak najlepiej zachowają ugotowane na parze lub zgrillowane. Gotowanie (zielone – ok. 3 minuty, białe ok. 15 minut) może przyczyniać się do utraty cennych witamin i lekkiego ochłodzenia koloru, lecz dodatek soku z cytryny do garnka skutecznie zahamuje ten ostatni proces.

Jeżeli jednak nie masz pomysłu na te zielone łodygi, z pomocą przyjdzie dietetyk online Dietmap. Znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji na dania ze szparagami w roli głównej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *