Wypryski, zaskórniki, stany zapalne… To objawy trądziku! Jest on chorobą skóry, która dotyka głównie osób będących w okresie dojrzewania, ale występuje także u dorosłych. Leczenie polega na odpowiedniej pielęgnacji, a gdy podczas jego silnego przebiegu stosuje się antybiotyki. Wspomóc ten proces może odpowiednia dieta. Poznaj jej tajniki!

Dieta wspomagająca leczenie trądziku

Duża ilość warzyw

Warzywa to źródło cennych minerałów i witamin, dlatego powinny się znaleźć w diecie każdego z nas, niezależnie od stanu cery. Co ważne, zawierają one polifenole, które mają wpływ na hormony odpowiadające za powstawanie wyprysków. Oprócz tego przeciwdziałają stanom zapalnym. Warzywa sprawiają również, że przywrócona zostaje równowaga kwasowo-zasadowa.

Nawilżanie skóry od wewnątrz

Każdy rodzaj cery wymaga nawilżania, niezależnie od tego, czy jest ona sucha czy tłusta. Oprócz nakładania kremów, musimy również pamiętać o jej nawadnianiu od wewnątrz. To bardzo ważne, ponieważ aktywowane są wtedy procesy detoksykacji tkanek. Starajmy się wypijać około dwóch litrów wody dziennie – tyle wynosi średnie zapotrzebowanie.

Cynk i witaminy z grupy B

Cynk przyspiesza gojenie się wyprysków, dlatego potrzebny jest w diecie przeciwtrądzikowej. Jego źródłem są ryby morskie oraz owoce morza, a zwłaszcza ostrygi. Znajdziemy go również w roślinach strączkowych. Łagodząco działają witaminy z grupy B (B1, B2, PP), dlatego należy spożywać bogate w nie pestki, orzechy, pieczywo pełnoziarniste, wątróbkę.

Na co uważać?

Z diety musimy wyrzucić przede wszystkim przetworzone jedzenie, w którym znajdują się konserwanty i sztuczne barwniki. Są to zazwyczaj słodkie i słone przekąski, napoje gazowane. Ograniczajmy tłuszcze zwierzęce, smażone potrawy, zrezygnujmy z jedzenia fast-foodów. Cerze trądzikowej mogą zaszkodzić również ostro przyprawione potrawy.

Jeśli nie wiesz do końca, jak ułożyć swoją dietę i co jeść, aby odżywiać się zdrowo, skorzystaj z porady dietetyka. Na wizytę do niego możesz umówić się online, dzięki Lavito.pl.

Zobacz jeszcze