Gorzka czekolada a odchudzanie

7 powodów dla których gorzka czekolada powinna znaleźć się w naszej diecie

Gorzka czekolada, zwana również czarną czy ciemną, składa się z prażonych ziaren kakaowych, tłuszczu i cukru. W przeciwieństwie do mlecznej czekolady zazwyczaj nie zawiera mleka, a jej smak jest mniej słodszy. Dla wszystkich wielbicieli czekolady, będących na diecie, mamy dobre wiadomości. Gorzka czekolada wam nie zaszkodzi, a nawet może pomóc w walce ze stresem, cholesterolem, ciśnieniem.... Przeczytajcie poniżej, jakie korzyści zdrowotne wynikają z jedzenia gorzkiej czekolady.

Oto 7 najważniejszych właściwości gorzkiej czekolady

1. Łagodzi stres

Masz gorszy nastrój, walczysz ze stresem, w takich sytuacjach możesz liczyć na gorzką czekoladę.

Pomaga zwiększyć poziom serotoniny, zwanej potocznie hormonem szczęścia, który działa jako naturalny środek przeciwdepresyjny. Dlatego właśnie po czekoladzie poprawia nam się nastrój i wzrasta poziom pozytywnej energii.

2. Obniża poziom cholesterolu

W gorzkiej czekoladzie, jej główny składnik kakao, zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL (który blokuje żyły i wewnętrzne ściany tętnic) oraz zwiększa produkcje cholesterolu HDL, dzięki czemu obniża ryzyko chorób serca. Z kolei silne przeciwutleniacze zawarte w gorzkiej czekoladzie, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i rozwój chorób.

gorzka czekolada obniża ciśnienie krwi

3. Obniża ciśnienie krwi

Gorzka czekolada może również obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Flawonoidy obecne w kakao, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poprawiają przepływ krwi do serca. Niższe ciśnienie krwi to szansa na unikniecie takich chorób serca jak: niewydolność serca, migotanie przedsionków czy miażdżyca.

4. Dobra na kaszel 

Jeśli masz problem z kaszlem najprostsze rozwiązanie to oczywiście gorzka czekolada. Zawiera substancję chemiczną zwaną teobromina, która wpływa na działanie nerwu błędnego. Związek ten przynosi ulgę w kaszlu.

5. Pomocna w odchudzaniu

Jedna porcja gorzkiej czekolady 70 - 85 procent kakao, trzy razy w tygodniu, może pomóc stracić zbędne kilogramy. Między innymi dzięki błonnikowi, który pomaga utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Kopenhadze, jedzenie gorzkiej czekolady w umiarkowanych ilościach, zmniejsza apetyt na produkty tłuste, słodkie i słone. Ponadto, będąc bogatą w przeciwutleniacze, ciemna czekolada może spowolnić trawienie, więc czujesz się pełny dłużej i mniej jesz podczas następnego posiłku. Czekolada może nawet ożywić metabolizm, spalając więcej tłuszczu i kalorii.

6. Utrzymuje zdrową skórę

Umiarkowane ilości gorzkiej czekolady w diecie pozwalają zachować zdrową cerę. Przeciwutleniacze występujące w gorzkiej czekoladzie, chronią naszą skórę przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia oksydacyjne komórek oraz przyspieszają proces starzenia.

7. Kontrola poziomu cukru we krwi
 
Kakao zawarte w gorzkiej czekoladzie może również pomóc w zapobieganiu cukrzycy. Badania przeprowadzone we Włoszech w 2005 roku wykazały, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady zwiększa wrażliwość na insulinę, co za tym idzie, zmniejsza ryzyko cukrzycy. Flawonoidy obecne w gorzkiej czekoladzie, zwiększają produkcję tlenku azotu, który pomaga zmniejszyć odporność na insulinę i pomaga organizmowi wykorzystywać insulinę skutecznie. Ponadto, gorzka czekolada, może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi u ludzi, którzy są chorzy na cukrzycę. Ma niski indeks glikemiczny, czyli wolno podwyższa poziom cukru we krwi. Jednakże, w przypadku diabetyków, zaleca się spożywanie gorzkiej czekolady bezcukrowej.

Wybierając gorzką czekoladę, pamiętajmy, aby miała co najmniej 70% kakao. Jedzmy ją mądrze z umiarem. Sprawdzajmy również, czy w składzie gorzkiej czekolady nie ma syropu glukozowo-fruktozowego. Badania potwierdziły, że syrop ten jest gorszy od cukru, prowadzi do otyłości oraz cukrzycy.

gorzka czekolada właściwości

 

Zobacz jeszcze