Jabłko wartości odżywcze, kalorie, wpływ na zdrowie

Jabłka należą do najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są dostępne o każdej porze roku, są smaczne, a ich uniwersalność sprawia, że są jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców w polskiej kuchni! Podaje się je w różnych formach – w ciastach, deserach, jako dodatek do mięs. Ale najczęściej jemy je na surowo... I słusznie! Surowe jabłko to najzdrowsza forma tego owocu i synonim zdrowej przekąski! Nie na darmo do najbardziej znanych brytyjskich przysłów zalicza się: „An apple a day keeps the doctor away”, czyli w wolnym tłumaczeniu: „Jedno jabłko dziennie, i masz lekarza z głowy”! Zabacz jabłko wartości odżywcze.....

Jedno jabłko dziennie

Jabłko wartości odżywcze i kalorie

Jabłka są bogatym źródłem witamin: C, z grupy B, beta karotenu, E, K, błonnika pokarmowego (zwłaszcza pektyny), kwercetyny, antyoksydantów i minerałów. W 100 gramach jabłka dostarczymy organizmowi około 52 kalorii, na które w większości składają się węglowodany. Poszczególne odmiany jabłek będą się różnić wartościami odżywczymi. Również stopień dojrzałości i świeżości konkretnego owocu będzie mieć na nie wpływ. Nie zmienia to jednak faktu, iż jabłka mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie.

Kalorie i wartości odżywcze jabłka (wartości uśrednione)

 

Składnik

Zawartość w 100 [g]

Kalorie (wartość energetyczna)

52 kcal / 218 kJ

Białko

0,26 g

Tłuszcz ogółem

0,17 g

Kwasy tłuszczowe nasycone

0,028 g

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone

0,007 g

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone

0,051 g

Kwasy tłuszczowe omega-3

0,009 g

Kwasy tłuszczowe omega-6

0,042 g

Węglowodany

13,81 g

Błonnik pokarmowy

2,4 g

Witamina A

54 I.U.

Witamina D

0 I.U.

Witamina E

0,18 mg

Witamina K

2,2 µg

Witamina C

4,6 mg

Witamina B1

0,017 mg

Witamina B2

0,026 mg

Witamina B3 (PP)

0,091 mg

Witamina B6

0,041 mg

Kwas foliowy

3 µg

Witamina B12

0 µg

Kwas pantotenowy

0,061 mg

Wapń

6 mg

Żelazo

0,12 mg

Magnez

5 mg

Fosfor

11 mg

Potas

107 mg

Sód

1 mg

Cynk

0,04 mg

Miedź

0,03 mg

Mangan

0,04 mg

Selen

0 µg

Fluor

3,3 µg

Cholesterol

0 mg

Fitosterole

12 mg

 

Jabłko wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne

Jabłko to owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych. Poniżej lista najważniejszych dobrodziejstw płynących z regularnego spożywania tego owocu:

1. Bielsze i zdrowsze zęby!

Jabłko nie zastąpi szczoteczki do zębów, ale może pomóc w zapobieganiu próchnicy poprzez redukcję poziomu szkodliwych bakterii w jamie ustnej.

2. Sprawniejszy umysł!

Badania laboratoryjne na myszach wykazały, że jabłka mogą znacząco wpłynąć na zahamowanie procesu starzenia się mózgu, a także zapobiegać rozwojowi choroby Alzheimera! Dodatkowo wartości odżywcze jabłka zapobiegają rozpadowi komórek mózgowych produkujących dopaminę, co redukuje ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona u osób starszych!

4. Rakowi wspak!

Naukowcy są zgodni – spożywanie bogatych w substancje odżywcze jabłek może znacząco zredukować ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego, marskości wątroby, a także raka piersi! Należy przy tym zaznaczyć, że skórka jabłka jest szczególnie bogata w substancje hamujące wzrost komórek rakowych. Jedzmy jabłka w całości! Zobacz co jeszcze jeść, aby zapobiec nowotworom.

5. Mniejsze ryzyko cukrzycy!

Kobiety spożywające przynajmniej jedno jabłko dziennie mają aż o 28% niższe szanse zachorowania na cukrzycę typu drugiego, gdyż wartości odżywcze jabłek pomagają regulować poziom cukru we krwi.

6. Niższy cholesterol!

Rozpuszczalny błonnik zawarty w jabłkach łączy się z tłuszczami w jelitach, co przekłada się na niższy poziom cholesterolu w organizmie.

7. Serce jak dzwon!

Obszerne badania wykazały, że spożywanie dużych ilości rozpuszczalnego błonnika wpływa na spowolnienie procesu zatykania arterii przez płytki cholesterolowe, a zawarte w skórce jabłka fenole zapobiegają osadzaniu się płytek na ściankach arterii. Dzięki temu znacząco zmniejsza się ryzyko zawału serca! Przeczytaj jeszcze jak migdały wzmacniają naczynia krwionośne i serce!

8. Pokonaj zaparcia i inne dolegliwości!

Błonnik w jabłkach reguluje pracę jelit i wpływa pozytywnie na regularne wypróżnianie się, a dodatkowo pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia uciążliwych hemoroidów.

12. Kontroluj masę ciała!

Nadwaga jest powodem wielu problemów zdrowotnych – od wysokiego ciśnienia i zawałów, aż po uciążliwe zaburzenia snu. Lekarze są zgodni – dieta bogata w błonnik pomaga regulować masę ciała, a jabłka dzięki swoim wartościom odżywczym i niskiej kaloryczności są idealnym towarzyszem zdrowej i zbilansowanej diety.

13. Detoks wątroby!

Nie oszukujmy się – toksyny są wszędzie! Wątroba to jeden z najbardziej zapracowanych organów, gdyż jest odpowiedzialna za oczyszczanie organizmu z toksyn. Jabłka i ich wartości odżywcze są doskonałym „suplementem” diety wpływającym na pracę wątroby, w przeciwieństwie do restrykcyjnych diet oczyszczających, do których należy podchodzić bardzo sceptycznie.

14. Zwiększ odporność!

Czerwone jabłka zawierają kwercetynę, która jest silnym przeciwutleniaczem. Kwercetyna wpływa pozytywnie na zwiększenie odporności zwłaszcza w okresach wzmożonego stresu!

Chyba już nikogo nie trzeba przekonywać, że jabłko to nie tylko korzystne dla zdrowia wartości odżywcze, ale też wspaniały smak i zawsze „trendy” przekąska!

Zobacz jeszcze