Kalarepa i jej niesamowite właściwości

Kalarepa to krewna kapusty, brokułu, kalafiora i brukselki, tzw. warzywa krzyżowe. To niesamowicie zdrowe warzywo, tak często zapominane i niedoceniane w naszych kuchniach. Choć kalarepa wygląda jak korzeń, rośnie nad ziemią.  Smakuje każdemu, jest słodka i łagodna w smaku. Kalarepa to warzywo bogate w błonnik, karotenoidy, witaminy A, C, K i witaminy z grupy B. 

Korzyści zdrowotne, o których musisz wiedzieć

kalarepa

kalarepa

 

Kalarepa właściwości - korzyści zdrowotne kalarepy, są zblizone do tych charakterystycznych dla warzyw z rodziny krzyżowych:

Oto 7 najciekawszych właściwości kalarepy, o których warto wiedzieć:

1. Wysoki poziom potasu zawarty w kalarepie przeciwdziała nadmiernemu zakwaszeniu organizmu oraz pomaga kontrolować tętno i zmniejszyć ryzyko chorób serca..

2. Wysoki poziom związków antyoksydacyjnych w kalarepie pomaga w zwalczaniu astmy.

3. Poziom cholesterolu: sok Kalarepa po zmieszaniu z zielonym soku jabłkowego pomaga obniżyć poziom cholesterolu we własne ciało. Wysoka zawartość fosforu pomaga w podjęciu tego działania.

4. Substancje zawarte w kalarepie hamują przemianę cukru i innych węglowodanów w tłuszcz, co pomaga nam w odchudzaniu. Kalarepa ma również dużo błonnika i mało kalorii. 

 

kalarepa właściwości - infografika

kalarepa właściwości - infografika

5. Kalarepa może być pomocna w łagodzeniu niestrawności. Połączona z innymi warzywami w soku ma uspakajający wpływ na układ pokarmowy.

6. Kalarepa, podobnie jak niektóre inne warzywa z rodziny kapustnych, zawierają fitoestrogeny i flawonoidy hamujące metabolizm nowotworów. Kalarema zawiera również związki fitochemiczne, takie jak sulforafan, indol-3-karbinol czy izotiocyjaniany.  Badania pokazują, że te przeciwutleniacze chronią przed nowotworami prostaty i okrężnicy.

7. Kalarepa pomaga również w łagodzeniu dolegliwości skórnych. Warto regularnie spożywać surową kalarepę lub wypić szklankę soku z marchwi i kalarepy.

kalarepa odmiany

kalarepa odmiany

 

Kalarepa - odmiany

W Polsce najbardziej popularna jest kalarepa zielona, ale również występuje jej fioletowa odmiana. Ponoć słodsza od zielonej. Oto mała rada jak wybrać dobry okaz: wybieraj średnie, małe kalarepy, które są ciężkie. Na pewno będą młode i słodkie.

Kalarepa - super właściwości, ale nie dla wszystkich

Ze względu na obecność szczawianów, kalarepy powinny wystrzegać się osoby z kamicą nerkową. Również osoby, które maja problemy z tarczycą powinny rozsądnie sporzywać kalarepę i włączać je do swojej codziennej diety.

Zobacz jeszcze