Brak równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie jest niebezpieczny dla naszego zdrowia. Szczególnie niebezpieczne jest zakwaszenie organizmu, które może doprowadzić do chorób: wątroby, cukrzycy, podatność komórek na nowotwory czy częste infekcje, zaburzenia snu i zmęczenie. "Jesteśmy tym co jemy". Pamiętajmy, że wszystko co zjadamy ma wpływ na nasz organizm. Stres, używki, cukier zakwaszają organizm. Również zakwaszenie organizmu wzrasta po cieżkim treningu. Dlatego koniecznie poznaj produkty alkalizujące.

Produkty odkwaszające organizm - 6 najpopularniejszych grup produktów o właściwościach alkalizujących, które przywrócą równowagę kwasowo-zasadową w Twoim organizmie.

Warzywa

Warzywa o właściwościach alkalizujących to kalafior, brukselka, brokuły, szparagi, cukinia, seler, kalafior, bakłażany, szpinak, ogórek, seler naciowy, kapusta, kalarepa, sałaty, botwina, pietruszka, marchew, seler, imbir, pomidory, cebula, chrzan itp.

Cytryny

Cytryny mają silne działanie alkalizujące. Sok z cytryny wypity rano na czczo to znakomity sposób na detoksykacje wątroby. To naturalny środek dezynfekujący, leczy rany i łagodzi nadkwaśność. 

Jest znakomita na kaszel, przeziębienie, grypę i zgagę. Zobacz jeszcze jak oczyścić wątrobę.
 
Czosnek

Czosnek to prawdziwy dar natury, który ma prawie 100 zastosowań leczniczych. On również jest produktem o działaniu alkalizującym. Ale nie tylko. Czosnek hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje i choroby. Jest naturalnym antybiotykiem, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga naszą odporność. Dodatkowo on również oczyszcza wątrobę.

Pieprz cayenne (papryka) 

Pieprz Cayenne to nie tylko jedna z najbardziej wartościowych przypraw, ale też najbardziej alkalizująca. Dodatkowo posiada silne właściwości antybakteryjne i ma dużo witaminy A, która sprawia, że ​​jest skuteczna w niszczeniu wolnych rodników, które prowadzą do stresu i wielu poważnych chorób. Znam osoby które pieprzu cayenne używają nie tylko do potraw, ale również dodają go do kawy.

Stewia, Ksylitol

Do produktów, które alkalizują organizm zalicza się również ksylitol czyli cukier brzozowy oraz stewia. Więcej o właściwościach ksylitolu i stewi znajdziesz tutaj: Ksylitol - 7 głównych korzyści zdrowotnych oraz Stewia - zdrowy zamiennik cukru, zero kalorii

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek również jest produktem o właściwościach alkalizujących. Ale nie tylko. To faworyt wielu lekarzy i dietetyków ponieważ ma doskonałe właściwości zdrowotne i szereg zalet. Obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed wrzodami, miażdżycą i cukrzycą. I wiele, wiele innych. Dlatego koniecznie stosujcie ją jako stały dodatek do sałatek.

Pamiętajmy zatem o równowadze kwasowo-zasadowej. Ponieważ naruszenie tej równowagi niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Produkty odkwaszające organizm powinny znaleźć się w naszej diecie. Lepiej przesadzajmy ze spożyciem produktów alkalizujących niż zakwaszających.

Źródło znajdziesz tu

Słowa kluczowe: produkty odkwaszające organizm, produkty alkalizujace

Zobacz jeszcze