Zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką i ksylitolem

Zastanawiacie się nad zdrową przekąską do pracy, nie macie pomysłu na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły - zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką - ten przepis jest dla Was. Przepis na ciasteczka znalazłam na stronie KwestiaSmaku i po małej modyfikacji podaje przepis na nie.

Podane poniżej składniki umożliwią Wam upieczenie ponad 20 ciasteczek. Oczywiście możecie zmieniać proporcje w zależności ile ciastek planujecie upiec. Naszym zdaniem te proporcje są optymalne.

Co należy przygotować/składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (200g)
  • 2 średnie marchewki (200 g)
  • 1,5 szklanki mąki (można dać ciut mniej około 200g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki ksylitolu/cukru
  • 0,25 szklanki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu

Jak przygotować zdrowe ciasteczka owsiane:

Uszykować dwie miski. W jednej wymieszać mąkę, płatki, cynamon oraz proszek do pieczenia. W tak zwanym między czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy do 170 stopni. Po czym w drugiej misce ucieramy marchew. Następnie wbijamy jajka, dodajemy roztopiony i ostudzony tłuszcz (masło oraz olej kokosowy). Słodzimy, czyli dodajemy cukier waniliowy, ksylitol, syrop klonowy lub miód. Wszystko razem mieszamy po czym dodajemy suche składniki z pierwszej miski i znów wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie, z tak przygotowanego ciasta formujemy ciasteczka. Najlepiej formować kulki po czym pod koniec formowania je spłaszczyć w ten sposób, aby powstały dyski. Ciasteczka układamy na blaszce, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.  

Piekarnik w tym czasie już powinien się nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawiamy ciasteczka do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w zależności od piekarnika.

Smacznego! Zdrowe ciasteczka owsiane to znakomita przekąska do pracy czy szkoły. Wyśmienicie smakuje dzieciom, a przepis można dowolnie modyfikować w zależności od składników, które mamy akurat w kuchni. Jeśli nie mamy ksylitolu, śmiało możemy wykorzystać inne substancje słodzące: stewię, miód, syrop klonowy lub też cukier.

Zobacz jeszcze