Nikt chyba nie wyobraża sobie gotowania bez dodatku ziół. To właśnie dzięki nim potrawy smakują wyśmienicie i mają niezwykły aromat. Bez ziół nasza kuchnia byłaby bardzo uboga, a trawienie niektórych potraw byłoby zdecydowanie trudniejsze. Zobaczmy zatem jak wykorzystywać zioła w kuchni.

Dobierz zioła do potraw

Lista ziół, których możemy użyć w kuchni, jest bardzo długa. Może się więc wydawać, że dobór odpowiednich ziół do danej potrawy będzie bardzo trudny. Z pomocą przychodzą nam jednak rozmaite książki kucharskie i almanachy ziołowe, w których znajdziemy najczęstsze zestawienia ziół. Z tych źródeł dowiemy się m.in., że do flaków idealnie pasuje majeranek, a dania kuchni włoskiej nie mogą obyć się bez aromatycznego oregano. Każda kuchnia ma bowiem swoje typowe przyprawy i warto tym kierować się przy wyborze konkretnych ziół.

Należy jednak pamiętać, że te kanony kuchenne to nie jedyny możliwy sposób stosowania ziół wszelakich. To jedynie podpowiedź, która zwłaszcza początkującym kucharzom może pomóc w komponowaniu potraw. Jeśli mamy więcej doświadczenia lub fantazji i wyobraźni kulinarnej, to nic nie stoi na przeszkodzie, by tworzyć własne kompozycje ziołowe.

Świeże czy suszone?

Większość szefów kuchni na takie pytanie odpowie tak samo: nie da się tego jednoznacznie określić. Zależy to bowiem od tego, o jakich ziołach mówimy. Niektóre zioła tylko w wersji świeżej są tak doskonale i aromatyczne. Inne zaś, jak choćby oregano czy lubczyk, są zdecydowanie bardziej intensywne w wersji suszonej.

A zatem warto mieć możliwość wykorzystania świeżych ziół w kuchni, ale należy również pamiętać o tym, że suszenie czasem pozwala wydobyć więcej smaku i aromatu z rośliny. Nie przekreślajmy więc od razu walorów smakowych ziół suszonych, bo dodanie ich do potraw może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Kiedy dodawać zioła do potraw?

I tu znów odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Wiele zależy od tego, czy używamy ziół świeżych czy suszonych. Te pierwsze są bardzo delikatne, dlatego chcąc wykorzystać do maksimum ich właściwości nie należy gotować ich zbyt długo. Najlepiej dodawać je dopiero pod koniec przyrządzania potrawy, tak, aby zdążyły wzbogacić jej smak, ale by nie straciły go zupełnie.

Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku ziół suszonych. One potrzebują nieco więcej czasu, dlatego, aby nadać potrawom więcej smaku i aromatu, dobrze jest dodawać już na samym początku gotowania. Dzięki temu zdążą otworzyć się i uwolnić wszystkie składniki, które w nich drzemią. Jednakże i ta zasada ma pewien wyjątek od reguły. Okazuje się bowiem, że suszony majeranek nie lubi długiego gotowania, dlatego warto dodawać go dopiero w końcowej fazie przyrządzania potraw.

Źródło: http://www.amol.pl/

Zobacz jeszcze