Miażdżyca – Jak Się Zaczyna, Przyczyny, Objawy!
Jak się zaczyna?
Tętnica składa się z 3 warstw, a najbardziej wewnętrzną jest śródbłonek, którego uszkodzenia prowadzą do powstawania blaszki miażdżycowej. W miejscu, w którym doszło do uszczerbku, zaczynają gromadzić się płytki krwi, które odpowiadają za uszczelnianie naczyń krwionośnych. W nieprawidłowych warunkach nadmierna aktywacja płytek krwi powoduje powstanie patologicznego skrzepu.
Skutkiem jest upośledzenie funkcji śródbłonka i zwiększenie przepuszczalności. W wyniku tego do ścian przenikają substancje znajdujące się we krwi, zwłaszcza monocyty, które pochłaniają cholesterol i powodują wzrost blaszki miażdżycowej.
Do czego może doprowadzić niezdiagnozowana?
Objawy miażdżycy mogą być zupełnie nieodczuwalne aż do momentu, gdy drożność tętnic sięgnie 25%. Wówczas często pojawiają się różne symptomy, które nie zawsze wskazują na to właśnie schorzenie. Są one uzależnione od tego, do jakiego narządu dopływa zmniejszona ilość krwi – najczęściej są to niedowłady, duszności, bóle i skurcze.
W przypadku, gdy blaszka miażdżycowa oderwie się od ściany tętnicy, dochodzi do zamknięcia przepływu krwi. W efekcie może dość do rozległego udaru mózgu, zawału serca lub ostrego niedokrwienia wymagającego amputacji kończyny.
Dieta przy miażdżycy
Dieta przy miażdżycy powinna zawierać duże ilości kwasów omega 3 i błonnika. Zalecane jest spożywanie ryb morskich, a także owoców i warzyw. Na stronie znajduje się więcej istotnych informacji dotyczących diety dla osób cierpiących na miażdżycę. Wiadomo, że odpowiednio ułożony jadłospis oraz aktywność fizyczna mogą skutecznie zapobiegać negatywnym skutkom tej choroby.