PRZEPISY

Zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką



Zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką i ksylitolem

Zastanawiacie się nad zdrową przekąską do pracy, nie macie pomysłu na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły – zdrowe ciasteczka owsiane z marchewką – ten przepis jest dla Was. Przepis na ciasteczka znalazłam na stronie KwestiaSmaku i po małej modyfikacji podaje przepis na nie.

Podane poniżej składniki umożliwią Wam upieczenie ponad 20 ciasteczek. Oczywiście możecie zmieniać proporcje w zależności ile ciastek planujecie upiec. Naszym zdaniem te proporcje są optymalne.

Co należy przygotować/składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (200g)
  • 2 średnie marchewki (200 g)
  • 1,5 szklanki mąki (można dać ciut mniej około 200g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki ksylitolu/cukru
  • 0,25 szklanki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu

Jak przygotować zdrowe ciasteczka owsiane:

Uszykować dwie miski. W jednej wymieszać mąkę, płatki, cynamon oraz proszek do pieczenia. W tak zwanym między czasie włączamy piekarnik i nagrzewamy do 170 stopni. Po czym w drugiej misce ucieramy marchew. Następnie wbijamy jajka, dodajemy roztopiony i ostudzony tłuszcz (masło oraz olej kokosowy). Słodzimy, czyli dodajemy cukier waniliowy, ksylitol, syrop klonowy lub miód. Wszystko razem mieszamy po czym dodajemy suche składniki z pierwszej miski i znów wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie, z tak przygotowanego ciasta formujemy ciasteczka. Najlepiej formować kulki po czym pod koniec formowania je spłaszczyć w ten sposób, aby powstały dyski. Ciasteczka układamy na blaszce, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.  

Piekarnik w tym czasie już powinien się nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawiamy ciasteczka do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w zależności od piekarnika.

Smacznego! Zdrowe ciasteczka owsiane to znakomita przekąska do pracy czy szkoły. Wyśmienicie smakuje dzieciom, a przepis można dowolnie modyfikować w zależności od składników, które mamy akurat w kuchni. Jeśli nie mamy ksylitolu, śmiało możemy wykorzystać inne substancje słodzące: stewię, miód, syrop klonowy lub też cukier.



ZdrowieFit

Share
Published by
ZdrowieFit

Recent Posts

Preparat na zaburzenia krążenia obwodowego

Zaburzenia krążenia obwodowego to powszechny problem zdrowotny, który może prowadzić do poważnych dolegliwości, takich jak…

1 rok ago

Podolog – specjalista chorób i nieprawidłowości stóp

Stopy są niezwykle istotną częścią naszego ciała. To one noszą nas przez życie, absorbując ogromne…

1 rok ago

Dotyka nie tylko palaczy tytoniu. Dowiedz się, co to jest POChP

POChP (Przewlekła Obturacyjna Choroba Płuc) to jedna z najpoważniejszych i najczęściej diagnozowanych chorób układu oddechowego.…

1 rok ago

Nawracające infekcje dróg oddechowych – jak zapobiegać?

Infekcje dróg oddechowych są jednym z najczęstszych problemów zdrowotnych, które dotykają ludzi na całym świecie.…

2 lata ago

Masło orzechowe 100%: co warto o nim wiedzieć?

Twoja pociecha uwielbia masło orzechowe? Ty zaś, jako rodzic, zdajesz sobie sprawę, że tego typu…

2 lata ago

Podkłady mineralne — czy warto zrezygnować z tradycyjnych kosmetyków i postawić na naturalne składniki?

Dobór podkładu do typu skóry nie jest rzeczą prostą i potrafi przysporzyć wiele kłopotów, szczególnie…

2 lata ago