EXPERT RADZI

Jakie studia skończyć, żeby być dietetykiem?

Każdy, kto chciałby skorzystać z usług dietetyka, powinien w pierwszej kolejności sprawdzić, jakimi kwalifikacjami, wiedzą i doświadczeniem może pochwalić się wybrany specjalista.

Okazuje się, że zawód dietetyka staje się coraz bardziej popularny – chęć bycia fit, walka z otyłością czy specjalna dieta w obliczu choroby jest nierzadko koniecznością. Zanim umówimy się na wizytę, warto wybrać fachowca, który rzeczywiście będzie w stanie nam pomóc. Odpowiednia dieta będzie przecież wpływać na nasze zdrowie natomiast nieodpowiednie żywienie może w szybkim czasie zakończyć się pogorszeniem funkcjonowania naszego organizmu.

Z całą pewnością dietetykiem nie może zostać każdy i w grę wchodzą tutaj nie tylko zawodowe, wyuczone kwalifikacje, ale również indywidualne predyspozycje każdego z nas. Formalnie, dietetykiem jest osoba, która ukończyła studia w stopniu licencjackim bądź magisterskim, na kierunku „Dietetyka”. Mianem tego specjalisty mogą zaś określać się również osoby, które w czasie studiów o innym kierunku, odbyły wystarczającą liczbę zajęć ze specjalizacji, jaką jest „Dietetyka”. To wreszcie osoby, które uzyskały tytuł inżyniera bądź inżyniera magistra, na kierunkach związanych z technologią żywienia, na których to wykładana jest również „Dietetyka”.

Dietetykiem o odpowiednich kwalifikacjach może być również ten, kto ukończył szkołę policealną i uzyskał dyplom. Co ważne, najlepsi specjaliści w branży, wciąż się doszkalają, Wraz z rozwojem technologicznym i wnikliwymi badaniami na temat współczesnego żywienia, staje się więc standardem, że wytyczne dotyczące indywidualnych diet szybko się zmieniają. Rozsądnym staje się więc w takiej sytuacji branie udziału w seminariach, kursach, szkoleniach czy konferencjach. Tylko wtedy można pochwalić się aktualną wiedzą i przekazywać ją swoim pacjentom.

Osoba, która swoją karierę zawodową wiąże właśnie z zawodem dietetyka, może pracować zarówno z prywatnym gabinecie dietetycznym, przychodni czy szpitalu a wybierając wymarzoną pracę należy patrzeć na specjalizacje, jakie ukończyło się w toku edukacji. To niezwykle ważne, bowiem dziedzin dietetyki jest wiele.

Co więcej, należy zauważyć, że nie same studia będą świadczyć o powodzeniu zawodowym osoby, która może nazywać się dietetykiem. Empatia, doskonała komunikacja, chęć niesienia pomocy, otwartość, cierpliwość i konsekwencja w dążeniu do celu to tylko niektóre z cech, jakie musi posiadać przyszły dietetyk. Trzeba mieć na uwadze, że to nie tylko lekarz, ale również świetny psycholog, którego zadaniem jest wsparcie psychiczne i motywowanie swoich pacjentów. Nierzadko muszą oni wymagać również dyscypliny, by zamierzony efekt został osiągnięty. Praca ta wiąże się też z ogromną odpowiedzialnością za ludzkie zdrowie a nawet życie. Musi o tym wiedzieć każdy, kto zdecyduje się na studia na kierunku „Dietetyka” czy uczęszczanie do szkoły policealnej o tej specjalizacji.

Zanim więc pacjent zgłosi się do wybranego profesjonalisty, powinien sprawdzić, jakie ten ma ku temu uprawnienia. Nie sztuką jest poszperać w internecie i znaleźć kilka wskazówek na temat zdrowego odżywiania. Każda dieta musi być dobierana indywidualnie, zgodnie z potrzebami i preferencjami żywieniowymi osób, które chcą z pomocy dietetyka korzystać. By zrobić to sprawnie i z pożądanym efektem, należy korzystać z konsultacji tylko z odpowiednio wyszkolonymi specjalistami.

Artykuł powstał w oparciu o materiały dietetyka żywieniowego zawarte na stronie Akademia Zdrowego Żywienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *