5 najważniejszych zasad dotyczących zdrowego odżywiania
Z roku na rok wśród Polaków coraz silniejsza staje się tendencja do świadomego wybierania żywności. Zrozumieliśmy, że podczas codziennych wyborów dokonywanych między sklepowymi półkami, mamy duży wpływ na swoje zdrowie. Choć zmiana nawyków żywieniowych to proces rozciągnięty w czasie, można wdrożyć ją do swojego życia za pomocą małych, ale konsekwentnych kroczków. Poznajcie 5 najważniejszych zasad dotyczących zdrowego odżywiania.
Zasada pierwsza: regularność posiłków
Osoby, którym zależy na smukłej sylwetce i dobrym zdrowiu, powinny spożywać posiłki średnio co 4 godziny. Nie powinny oczywiście pomijać pierwszego z nich. Jeśli nie jemy śniadań, nasz organizm miewa drastyczne spadki glukozy we krwi, co oznacza, że krótko po przebudzeniu i wyjściu do pracy będziemy mieli silne pragnienie zjedzenia słodyczy. Zbyt regularne i nadmierne spożywanie węglowodanów i cukrów prostych odbije się z kolei negatywnie na naszej sylwetce.
Na drugie śniadanie sprawdzi się batonik zbożowy lub owoc. Po 3-4 godzinach kolej na obiad. Może on składać się na przykład z ryżu i mieszkanki warzyw ugotowanych na parze.
Dietetycy podkreślają, że ostatni posiłek powinniśmy spożyć na 3 godziny przed snem. Kolacja powinna być dość lekka. Może to być na przykład sałatka warzywna z dodatkiem wędzonych ryb.
Zasada druga: jedzenie śniadań
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Potwierdzają to dietetycy i badania, które pokazują, że osoby spożywające ten posiłek mają mniejsze skłonności do tycia. Pożywne śniadanie, najlepiej składające się z kromki ciemnego pieczywa i nabiału, pozwala ograniczyć podjadanie słodkich przekąsek w ciągu dnia. Dostarcza też sporej dawki energii. Świetną propozycją śniadania może być owsianka z dodatkiem owoców sezonowych i łyżeczką miodu. Innym pomysłem jest kromka pieczywa żytniego z jajkiem, szynką i pomidorem. Śniadanie warto zjeść do 2 godzin od momentu wstania z łóżka.
Zasada trzecia: ograniczenie spożycia cukru i soli
Szczególnie w daniach gotowych, dostępnych na sklepowych półkach, ale również w wędlinach, możemy spotkać się z nadmiarem soli, która w zbyt dużych ilościach jest zwyczajnie niezdrowa. Dużą ostrożnością powinniśmy się wykazać również wtedy, gdy sięgamy po gotowe, sprzedawane w butelkach lub kartonach, napoje i soki owocowe. Po zapoznaniu się ze składem może się okazać, że zawierają one duże ilości cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego.
Zasada czwarta: gotowanie w domu
Samodzielne przygotowywanie potraw daje nie tylko dużo radości, ale pozwala również w pełni kontrolować dobór dodatków i składników, jakie ostatecznie lądują na naszym talerzu. Sami możemy decydować o tym, jak dużo tłuszczu użyjemy do smażenia, ile dodamy cukru i soli. Gotując w domu unikamy też nieobojętnych dla naszego zdrowia konserwantów, chętnie dodawanych do potraw sprzedawanych w garmażerkach, ale także widocznych na sklepowych półkach w postaci wysokoprzetworzonej.
Zasada piąta: zdrowe zamienniki
Zamiast faszerować siebie i swoich bliskich przekąskami w postaci wysokokalorycznych batonów i chipsów, można przygotować ich zdrowe i wartościowe zamienniki na bazie suszonych owoców.
Więcej informacji na temat zdrowego odżywiania znajdziesz na blogu.