Jak Działa Szczepionka na Covid-19 mRNA
ZDROWIE

Jak Działa Szczepionka na Covid-19 mRNA?

Podczas infekcji nasz układ odpornościowy wytwarza przeciwciała. Są to białka, które krążą we krwi, a ich zadaniem jest połączenie się z patogenem i dzięki temu zniszczenie go. Dlatego też mniej chorujemy; jesteśmy odporni. Szczepionki naśladują ten proces, zachęcając układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał bez konieczności przechodzenia przez chorobę. Jak działa szczepionka na COVID-19 mRNA? Co […]

migdały
URODA ZDROWIE

Migdały – 9 powodów dla których warto je pokochać

Wiele osób na diecie unika migdałów, myśląc, że są zbyt kaloryczne. Ale migdały są znakomite podczas diety. Zmniejszają apetyt na węglowodany, świetnie zaspokajają głód między posiłkami. Zawierają zdrowe tłuszcze, które zapewniają wysoki poziom sytości. Migdały właściwości – są bogate w minerały, witaminy oraz składniki odżywcze, potrzebne w naszej diecie. Migdały mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, […]

awokado właściwości
ZDROWIE

Awokado właściwości – 10 niesamowitych

Awokado to owoce, które są uważane przez wielu ekspertów żywieniowych za produkt doskonały. Superfood. Zawierają ponad 25 niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy A, B, C, E i K, oraz miedź, żelazo, fosfor, magnez, potas, białko, jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), kwas foliowy i kilka innych wielce korzystnych dla naszego organizmu elementów. Awokado, zwane również gruszką aligatora […]

brownie z fasoli
PRZEPISY ZDROWIE

Brownie z fasoli przepis na zdrowe ciasto bez mąki i cukru

Już kilka przepisów publikowaliśmy dla Was na blogu. Dziś zrobiliśmy świetne ciasto bez mąki i cukry czyli brownie z fasoli. Inspiracją był dla nas przepis ze strony http://www.wiem-co-jem.pl/ Ciasto szybko się robi, mało naczyń brudzimy – dosłownie potrzebna nam będzie tylko jedna duża miska.Zobacz krótki film. Oto przepis na brownie z fasoli, ciasto które zaskoczy niejednego z […]

Jabłko wartości odżywcze
ZDROWIE

Jabłko wartości odżywcze oraz 10 zaskakujących właściwości

Jabłko wartości odżywcze, kalorie, wpływ na zdrowieJabłka należą do najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są dostępne o każdej porze roku, są smaczne, a ich uniwersalność sprawia, że są jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców w polskiej kuchni! Podaje się je w różnych formach – w ciastach, deserach, jako dodatek do mięs. Ale najczęściej jemy je na […]