Zielony jęczmień suplementem roku!
Lekarze oraz dietetycy coraz częściej polecają swoim pacjentom zielony jęczmień jako suplement diety. W związku z ostatnią modą na dodatkowe wsparcie swojego codziennego menu wielu z nas zastanawia się, czy na pewno warto stosować suplementację. A ci, którym polecono młody jęczmień na pewno zachodzą w myśl, czy to na pewno pomaga?
Suplementów na rynku farmaceutycznym jest naprawdę dużo. Sporo preparatów polecanych jest niepotrzebnie. Dlatego spieszymy z wyjaśnieniem, czym tak naprawdę jest zielony jęczmień i czy warto go stosować. W skrócie jest to preparat stanowiący źródło witamin oraz składników mineralnych.
Zawiera o wiele więcej witaminy C niż sok pomarańczowy lub napój z wyciśniętej cytryny, a także więcej beta-karotenu niż marchewka. Czy to możliwe? Tak!
Czym jest młody jęczmień?
Zielony jęczmień nazywany jest wymiennie młodym. Jest on zbożem pochodzącym z rodziny wiechlinowatych. Można wyróżnić około 20 do 25 gatunków tej rośliny. Zielony jęczmień pozyskuje się z liści zmielonej rośliny. Uzyskuje się go wtedy, kiedy roślina młodego jęczmienia posiada najwięcej wartości odżywczych (tracie je, kiedy dojrzewa).
Zielonemu jęczmieniowi można przypisać wiele właściwości, m.in. przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antynowotworowe. Również ma kojący wpływ na zmiany skórne. Poleca się go osobom chorym na cukrzyce, a także tym, którzy cierpią na schorzenia sercowo-naczyniowe.
Ten preparat wspomaga również procesy trawienia, dlatego chętnie jest stosowany przez osoby przebywające na ciągłej diecie. Zielony jęczmień zawiera dużo błonnika (zwiększającego uczucie sytości przy spożywaniu małych posiłków), który wpływa na proces odchudzania. Dzięki spożywaniu preparatu z zielonego jęczmienia zwiększamy swoje szanse na przyspieszenie utraty masy ciała o całe 10% w stosunku do osób, które nie zażywają tego suplementu diety.
Weganie sięgajcie po zielony jęczmień!
Zostając w tematyce diet warto wspomnieć o zaletach zielonego jęczmienia w menu wegan oraz wegetarian. Preparat uzyskany z liści młodej rośliny zawiera bardzo dużo żelaza. Dlatego ci, którzy swoją dietę opierają głównie o produkty roślinne powinni wziąć pod uwagę włączenie młodego jęczmienia jako suplementu swojego menu. Dodatkowo zielony jęczmień zawiera witaminy grupy B (ich niedobór odbija się na skórze), antyoksydanty, witaminę C i E, a także beta-karoten, magnez, wapń i cynk. Posiada również sporo aminokwasów, których organizm człowieka nie jest w stanie sobie sam wytworzyć.
Przeciwzapalne właściwości młodego jęczmienia są mocniejsze od sterydów (nawet od silnego kortyzonu), a co najważniejsze stosowanie go nie ma skutków ubocznych jak w przypadku wymienionych leków. Lekarze chwalą go i polecają swoim pacjentom zmagającym się z artretyzmem oraz innymi stanami zapalnymi. Dodatkowo poleca się go także cukrzykom, ponieważ zielony jęczmień zakwasza organizm.
Preparat uzyskiwany ze zmielonych liści zielonego jęczmienia jest źródłem wielu witamin oraz minerałów. Ma wiele właściwości leczniczych, dzięki którym zdobywa uznanie lekarzy, a dodatkowo nie powoduje skutków ubocznych, co jest świetną wiadomością dla osób bardzo wrażliwych na przyjmowanie różnych leków.
Autor artykułu Artykuł został przygotowany przez sklep ze zdrową żywnością ZielonaEsencja.pl specjalizujący się w sprzedaży zdrowych produktów, zielonego jęczmienia czy jagód Goji. |