Awokado właściwości – 10 niesamowitych
Awokado, zwane również gruszką aligatora (ze względu na swój kształt oraz chropowatą skórkę) posiada długą listę potencjalnych korzyści zdrowotnych. Regularnie spożywane chroni przed różnymi chorobami i pomaga zachować zdrowy umysł i ciało na długie lata. Poznaj awokado właściwości zdrowotne.
10 właściwości zdrowotnych awokado, o których warto wiedzieć:
Awokado – odżywia skórę
Olej z awokado działa świetnie jako naturalny balsam skóry, poprawia jej kondycję. Może również pomóc w leczeniu wielu chorób skóry, w tym łuszczycy, zapaleniu skóry, egzemy, ran czy blizn, plam starczych.
Ponadto, obecne w owocu tłuszcze omega zmniejszają zaczerwienienie i podrażnienie skóry oraz pomagają w naturalnym procesie naprawy uszkodzonych komórek. Regularne stosowanie awokado także zmniejsza oznaki starzenia i poprawia produkcję kolagenu, który utrzymuje elastyczność i jędrność Twojej skóry.
Pokarm dla mózgu
Eksperci uważają Awokado, za jeden z najlepszych pokarmów dla zdrowia mózgu, ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 kwasy tłuszczowe i witaminy E. Kwasy tłuszczowe omega-3 utrzymują prace mózgu w zdrowiu poprzez poprawę ukrwienia kory czołowe odpowiedzialnej za podejmowania decyzji, planowanie czy krytyczne myślenie. Badania kliniczne wykazały, że występująca w awokado witamina E, zapobiega chorobie Alzheimer’a. A nawet cofa jej objawy we wczesnym stadium choroby. Dlatego warto jeść prewencyjnie, jedno awokado dziennie.
Awokado właściwości – zdrowe serce
Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą awokado, bogate w substancje odżywcze, rzadziej cierpią na choroby serca. Zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy pomagają regulować poziom homocysteiny, niebezpiecznej substancji we krwi. Ponadto potas, pomaga regulować ciśnienie krwi i fitosterole, które zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Mononienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają również ryzyko chorób serca, udaru, poprawiają ogólny poziom lipidów we krwi.
Ciąża
Wysoka zawartość kwasu foliowego w awokado może chronić nienarodzone dziecko, pomóc rozwijać mózg oraz inne narządy płodu. Jedna filiżanka awokado stanowi prawie jedną trzecią zalecanej dawki kwasu foliowego dla kobiet w ciąży.
Chroni przed rakiem
Awokado pomaga zapobiegać powstawaniu nowotworów w jamie ustnej, skóry i prostaty. Właściwości przeciwnowotworowe awokado są związane z jej niezwykłymi właściwościami przeciwzapalnymi. Ponadto, kwas oleinowy z awokado jest skuteczny w profilaktyce raka sutka.
Awokado dobre na stawy
Awokado posiada właściwości przeciwzapalne, które pomagają zapobiegać lub zmniejszać zapalenie stawów. Owoc ten jest również bogaty w przeciwutleniacze, witamin, kwasy omega-3, które wykazują ogólne działanie chroniące nasz układ odpornościowy.
Reguluje poziom cukru we krwi
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać lub odwrócić oporność insulinową, która jest głównym czynnikiem przyczyniającym się w cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego w awokado pomaga poprawić kontrolę stężenia glukozy we krwi. Awokado ma również niski indeks glikemiczny żywności.
Pomaga w trawieniu
Awokado mają kompleks witamin B, które pomagają w uwalnianiu enzymów trawiennych stosowanych w procesie trawienia. Ponadto, awokado poprawia zdolność organizmu do wchłaniania substancji odżywczych, która jest podstawową funkcją procesu trawienia. Awokado należą również do grupy produktów alkalicznych, które wyrównują poziom pH w organizmie. Zobacz inne produkty alkaliczne, przyczyniające się do równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Awokado dla zdrowych oczu
Awokado również pomaga w utrzymaniu zdrowego wzroku. Awokado jest bogate w karotenoidy – luteinę, przeciwutleniacz, który chroni oczy od stresu oksydacyjnego, który to prowadzi do zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Zobacz jeszcze właściwości selera naciowego.
Awokado w odchudzaniu
Chociaż awokado jest pokarmem o wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii, uważany jest za dobry dla utraty wagi. Jednonienasycone tłuszcze występujące w awokado należą do tzw. “dobrych” tłuszczów, które pomogą zaspokoić głód. Awokado jest również źródłem L-karnityny – to aminokwas stosowany do metabolizowania tłuszczu. Awokado ma również dobre ilości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, potrzebne w organizmie, aby zachować sprawne działanie układu trawiennego. Jedzenie produktów bogatych w błonnik przyczynia się również do utraty wagi. Zobacz również porady, jak szybko schudnąć z brzucha.
Awokado właściwości – pamiętajcie, awokado to jedno z najbezpieczniejszych owoców, które można spokojnie kupić z upraw tradycyjnych. Ponieważ gruba skóra chroni awokado przed pestycydami.
Żródło: tu – awokado właściwości