Dieta kulturysty – na czym ona polega ?
Na uprawianie kulturystyki decydują się zarówno te osoby, które marzą o szybkim zbudowaniu masy mięśniowej, jak i te, którym zależy na wyrzeźbieniu sylwetki. W obu przypadkach ogromną rolę gra właściwy sposób odżywiania się. Jadłospis powinien być skomponowany w taki sposób, by pokrył dzienne zapotrzebowanie na energię przy jednoczesnym dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Chociaż wielu osobom słowo dieta kojarzy się wyłącznie z odchudzaniem, wcale tak nie jest. Dieta to sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień. Ma nam zapewnić utrzymanie prawidłowej masy ciała. W oparciu o racjonalnie ułożony jadłospis kulturyści mogą albo zwiększać masę mięśniową, albo ją redukować i rzeźbić sylwetkę. Dieta kulturysty opiera się przede wszystkim na zasadach prawidłowego żywienia. Jej cennym uzupełnieniem mogą być odżywki białkowe spożywane przez sportowców po treningach.
Dla każdego kulturysty bardzo ważną kwestię stanowi ustalenie dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. Pozwala to ułożyć taki jadłospis, który zaspokoi potrzeby organizmu i zapewni mu prawidłowe funkcjonowanie. Dzienną rację pokarmową najlepiej rozłożyć na pięć lub nawet sześć posiłków i spożywać je co około trzy godziny. Taki sposób uchroni przed gwałtownymi skokami poziomu cukru we krwi oraz pomoże zachować właściwy poziom białka, co jest niezwykle ważne w przypadku osób regularnie trenujących. Dzień należy obowiązkowo zacząć od śniadania, które najlepiej zjeść krótko po obudzeniu się. Dostarczy ono organizmowi energii potrzebnej do działania. Pora kolacji zależy od trybu życia danej osoby. Najlepsze rozwiązanie to zjedzenie jej około dwie lub trzy godziny przed położeniem się spać.
Podstawowe składniki odżywcze to białka, tłuszcze i węglowodany. Kulturysta nie może w swojej diecie pomijać żadnego z nich. W kształtowaniu ciała pomogą mu większe niż w tradycyjnym jadłospisie ilości białka i tłuszczów nienasyconych, a także węglowodanów. Te ostatnie warto spożywać przed treningiem. Dla przykładu dieta uboga w cukry wyklucza budowanie masy mięśniowej. Dzieje się tak, ponieważ organizm czerpie wówczas energię z białek i w konsekwencji mięśni ubywa zamiast przybywać. Z kolei tłuszcze są potrzebne organizmowi między innymi po to, by mógł produkować hormony. Kulturysta, układając swój jadłospis, musi uwzględnić w każdym posiłku białko. To składnik, który zarówno pomaga budować muskulaturę, jak i chroni przed jej utratą w czasie stosowania diety redukcyjnej.
Jakie produkty powinny znaleźć się na talerzu kulturysty? Należy wybierać przede wszystkim żywność jak najbardziej naturalną. Z daleka lepiej trzymać się od tej mocno przetworzonej, czyli słodyczy, chipsów, fast foodów czy słodkich napojów. Trenując kulturystykę, warto postawić na węglowodany złożone, które zapewniają długie uczucie sytości oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ich doskonałe źródła to ryż, makaron i produkty z mąki pełnoziarnistej oraz kasze i płatki owsiane. Pełnowartościowego białka dostarczą jajka, mięso z indyka i kurczaka oraz ryby. Zdrowe tłuszcze znajdują się na przykład w oliwie, awokado czy orzechach. W diecie nie może też zabraknąć warzyw, owoców i odpowiedniej ilości płynów.
Portal Świat-Diet.pl pomógł nam przy pisaniu tego artykułu.