zioła
EXPERT RADZI

Zioła prosto z ogrodu

Każdy z nas chce być zdrowy, dlatego często łykamy witaminy z apteki, a zapominamy, że w ogrodzie mamy mnóstwo zdrowych owoców i warzyw. Wielu z nas ogród ma po to by ładnie wyglądał i można w nim odpocząć. Nawet chwasty są całkiem niezłym źródłem soli mineralnych, witamin, flawonoidów. Hodując owoce, warzywa czy zioła, dbając o nie, nie tylko się relaksujemy, ale będziemy zdrowsi, bardziej wysportowani, a przede wszystkim łatwiej zwalczymy choroby.

O działce wielu z nas marzy. Nie każdy może od razu swe plany zrealizować, ale nawet na balkonie można w doniczkach uprawiać rośliny. Stworzymy wtedy nie tylko piękny balkon, ale i zdrowy. Ogród to naturalne suplementy diety. Wszelkie warzywa, owoce, czy zioła to mnóstwo witamin, zdrowych cukrów, tłuszczy czy izotonicznej wody.


Wystarczy tylko chcieć a zdrowie zamiast w pigułkach zyskamy w cennych ziołach.

Piękny i zdrowy ogród

Uprawiać ogród ziołowy, pozyskamy nie tylko wspaniałe miejsce z ładnymi ziołami, ich aromat i walory smakowe i lecznicze to dodatkowe atuty. Przy pięknych trawnikach i grządkach z owocami, będą niezłą ozdobą przez cały sezon, a potem ich drogocenne składniki, wzmocnią nasz układ odpornościowy i zwalczy wiele chorób.

Kiedy sadzimy zioła zadbajmy o odpowiednie miejsce uprawy. Podłoże ma być standardowe przepuszczalne, ze średnio zasoloną ziemią w składniki pokarmowe i dobrej strukturze. Gleba podmokła i ciężka nie jest odpowiednia. Na takiej ziemi rośliny szybciej zgniją i mogą słabo urosnąć. Ziemią piaszczystą wzbogacimy w nawozy organiczne, kompost czy obornik, nie czyńmy tego przed sadzeniem ziół. Stanowisko gdzie słońce świeci przynajmniej 6 godzin i jest po stronie południowej i zachodniej to dobre miejsce na zioła. Po stronie północnej raczej jest ciemno dla ziół, a od wschodu często wieją zimne wiatry, zagrażając wieloletnim ziołom.

Mamy kilka sposobów uprawy ziół

  • w grządkach samodzielnych.
  • w grządkach warzywnych chroniąc warzywa przed owadami.
  • losowo w kilku częściach ogrodu
  • w pojemnikach na balkonach lub tarasach

Za działanie i możliwość zastosowania ziół odpowiadają ich związki aktywne. Najcenniejsze to substancje gorzkie, śluzowe i steroidy.

Substancje wzmacniające odporność

  • Przy substancjach gorzkich odporność wzmacniającą zioła takie jak korzenie gorczyczki, ziele drapacza lekarskiego, ziele i korzenie mniszka lekarskiego oraz ziele kminku.
  • Substancje śluzowe wzmacniające odporność to: liście babki wąskolistnej i plecha porostu islandzkiego.
  • Substancje bogate w flawonoidy i karetonoidy to ziele rdestu ptasiego, ziele skrzypu, kwiaty bzu czarnego, korzenie aralii i korzenie szczodraka krokoszowego.
  • Substancje polisacharydy, glikoproteiny i białka posiadają: ziele jeżówki, liście aloesu, żyworódka pierzasta, kwiaty arniki górskiej, ziele jemioły, które zawierają substancję odpornościowe – pektyny.

Apteka prosto z ogrodu

Gdy na dworze plucha i jesień zagląda do okien, warto zerknąć do naszej ogrodowej apteczki. Ziołowe leki są łagodne w swym zastosowaniu. Rzadko posiadają skutki uboczne, dlatego wiedza jak wykorzystać ich właściwości jest niezbędna. Robiąc napar – zioła zalewamy gorącą wodą, najlepiej by było to porcelanowe naczynie, po ostygnięciu przecedzamy i wykorzystujemy do kompresów lub przemywamy, oczywiście napary możemy pić.

  • Przy odwarach – doprowadzamy do wrzenia przez ok. pół godziny pod przykryciem, po przecedzeniu pijemy.
  • Nalewki – zalewa się 70% alkoholem i odstawia na 4 – 7 tygodni. Po przecedzeniu wlewamy do ciemnych butelek.
  • Maceraty – zalewamy letnią wodą, po 10 godzinach wytwarzają się oleje roślinne z wyciągami ziołowymi.
  • Okłady – Robimy z ziół śluzowych, zalane wodą gęstnieją tworząc papkę, którą okładamy miejsca chore i bolące.
  • Kompresy – tutaj gotujemy 20 minut, po przecedzeniu nakładamy na bawełnianą ścierkę i przez 15 minut okładamy chore miejsce.
  • Octy ziołowe – zioła mieszamy z octami owocowymi, po 3 tygodniach przecedzamy i używamy do przemywania.
  • Kataplazmy – tworzymy z nasion lnu i kwiatów lipy, z których produkujemy gęstą papkę i doprowadzamy do wrzenia. Papką zawiniętą w ścierkę robimy okłady.
  • Maski ziołowe – zioła po zalaniu letnią wodą, przecedzamy do takiej gęstości by móc nałożyć na twarz.

Wśród ziół są takie, których nie musimy parzyć czy gotować. Dobre są one praktycznie zaraz po zebraniu. Należą do nich:

  • Szałwia – pomocna w oparzeniach pokrzywą.
  • Czosnek – wspomaga przy grypie i obniża cholesterol.
  • Maruna – gdy doskwiera nam migrena.
  • Jeżówka – goi rany
  • Babka zwyczajna – idealna w okładach ran.
  • Babka lancetowata – gdy boli gardło.
  • Melisa – gdy dopada nas stres uspokoi nasze nerwy.
  • Mięta – wspomaga układ pokarmowy, pomaga w bólu żołądka.

Wśród ziół jest dużo o działaniu leczniczym. Mamy wśród nich skrzyp polny, lipę, prawoślaz, rumianek, dziką różę, krwawnik, ruta wierzba i wiele innych. Każde z tych ziół może znaleźć się w naszym ogrodzie.

ogrodek

ogrodek

Warzywa, owoce też leczą

Wśród warzyw jest mnóstwo takich, co leczy. Natka pietruszki, koperek czy seler leczą. Praktycznie wszystkie warzywa są zdrowe, wspomagają odporność. Są bogate w mikroelementy i składniki odżywcze. Mają mnóstwo błonnika i witamin. Oto jak możemy je zastosować, gdy chorujemy:

  • W przeziębieniu pomogą nam: czosnek, malina, rzodkiewka, chrzan i czarna porzeczka.
  • W chorobach serca i ciśnienia wspomogą nas: aronia, szpinak, papryka, suszone morele i miód.
  • Gdy boli nas głowa pomogą wiśnie.
  • Przy wysokim cholesterolu dobra jest cebula, jabłka, suszone śliwki oraz fasola.
  • Na biegunkę i oczyszczenie organizmu niezastąpione są brzoskwinie, ogórki, rzeżucha i żurawina.
  • W czasie wyczerpania pomoże nam owies i rozmaryn.
  • Kiedy nasze stężenie krwi jest niskie, wówczas rozmaryn i szpinak to dobry wybór?
  • W czasie depresji ogórecznik i melisa wspomogą nam organizm.

Warzywa i ich przeznaczenie

Warzywa odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Dostarczają nam witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

  • Buraki – uodpornią nas, pomogą w anemii, awitaminozie, nadciśnieniu i niedociśnieniu krwi, łuszczycy, żylakach lub wrzodach.
  • Botwina – podleczy sklerozę, dolegliwości żołądkowe, zaparcia, pomoże walczyć z otyłością.
  • Brukselka – uodparnia, pomocna w cukrzycy insulino zależnej.
  • Cykoria – poprawi apetyt, przydatna w anoreksji i wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Wspomaga leczenie hemoroidów i chorobach wątroby.
  • Dynia – to budulec kości, poprawi działanie jelit i nerek oraz pęcherza. Pestki dyni zabijają robaki i tasiemce.
  • Fasola – pomoże przy obrzękach, trzustka i nerki zaczną dobrze funkcjonować.
  • Kapusta – dobra na okłady. Podleczy anemię i nieżyt żołądka i wrzody. Wytępi robaki, zagoi rany.
  • Marchew – wspiera układ trawienny, jej działanie jest antynowotworowe, zniszczy wrzody układu pokarmowego, pomoże przy alergii, uczuleniach i egzemie. Sok marchwiowy zaleczy choroby immunologiczne.
  • Ogórek – zalecany przy leczeniach zapalenia płuc, przy prawidłowym funkcjonowaniu nerek, wątroby i trzustki. Zalecany w przebarwieniu skóry i łojotoku.
  • Pietruszka – pomoże w anemii, niestrawności, wzdęciach czy reumatyzmie oraz piasku w nerkach.
  • Sałata – czyści organizm, poprawi trawienie i obniży poziom cukru we krwi. Przywróci pracę wątroby i krążenie krwi. Ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlowe.
  • Ziemniaki – wyregulują rytm serca, ciśnienie, dodadzą witamin skórze. Potrafią złagodzić kaszel i nadkwasotę i zniszczą kamienie nerkowe.

Są to wybrane przykłady, niektórych warzyw i roślin. Surowe warzywa są najzdrowsze, jednak niektóre związki lepiej wchłaniają się po ugotowaniu, a jeszcze inne po przetworzeniu np. kiszonki to bogactwo witaminy C i soli mineralnych. W czasie kiszenia wytwarza się kwas mleczny. Dzięki temu spowalnia rozwój drobnoustrojów, polepsza trawienie i zwiększa florę bakteryjną układu pokarmowego. Jedząc kiszonki będziemy mieć lepszy apetyt i zwalcza anemie. Kompoty, dżemy czy konfitury zrobione z warzyw i owoców to także źródło witamin i soli mineralnych.

Balkon lub taras dla ziół

Brak ogrodu to nie koniec marzeń o roślinach. Można uprawiać je, również na balkonach i tarasach. Stosując odpowiednie donice, dostosowane do roślin, stworzymy całkiem ładne aranżacje balkonów, a przy tym nasz taras będzie zdrowym miejscem, z którego czerpać możemy wiele dobrego. Wybierzemy odpowiednie donice dla naszych upraw. Donice ciasne sprawią przerastanie korzeni, ich zamieranie. Za wielkie znów spowodują zbyt duże rozrastanie korzeni, a część nadziemna nie wyrośnie tak jak potrzeba. Jeśli korzenie są głęboko, wówczas odpowiednie będą donice wysokie. By w korzeniach nie zalegała woda kupmy donice z odpływem wody. Zadbajmy o odpowiednie pojemniki.

Doniczki ceramiczne – są ciężkie i grube, ale chronią korzenie przed przemarznięciem i nagrzaniem. Warto zastosować u roślin wysokich.

Doniczki plastikowe – są lekkie, niedrogie. Nie zabezpieczą przed mrozem i upałem.

Pojemniki drewniane – przeważnie tworzą zasłonę przed pojemnikami plastikowymi. Jednak sadząc rośliny bezpośrednio w donicach, są idealne dla korzeni, które czerpią z nich związki pokarmowe.

Doniczki betonowe – ciężkie, lecz wytrzymałe ciekawe przy nowoczesnych wnętrzach. Często są osłonami dla plastikowych doniczek.

Pojemniki technorattanowe – nieciężkie, ładne, szybko można je wyczyścić, wpasują się w każdy balkon.

Pojemniki metalowe – przede wszystkim z aluminium i skali ocynkowanej. Nie zbyt lekkie, z łatwością się nagrzewają. Często są osłonami dla innych donic.

Oczywiście warto uprawiać roślinny w naszych ogrodach, czy na balkonach. Możliwość bycia zdrowym jest ważna dla nas wszystkich.

Autor artykułu:
Artykuł został przygotowany przez internetowy sklep meblowy Ogrodolandia. Sklep oferuje min. szeroki wybór mebli ogrodowych (http://ogrodolandia.pl/meble-ogrodowe), pergoli, donic ogrodowych i architektury ogrodowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *