Domówki polegają przede wszystkim na wspólnej zabawie w gronie znajomych, ale warto też pamiętać o ich kulinarnym wymiarze. Impreza jest znacznie przyjemniejsza, jeśli możemy w jej trakcie wrzucić coś na ząb – zwłaszcza, gdy chodzi o naprawdę pyszne przekąski!

Jeśli spodziewasz się gości, a niekoniecznie dysponujesz wolnym czasem, zapoznaj się z proponowanym przez nas przepisem na idealne meksykańskie guacamole, przygotowywane na bazie awokado. Idziemy o zakład, że dzięki niemu zrezygnujesz z innych gotowych przekąsek!

Wszystko, czego oczekujemy od przekąsek na imprezę

Wydawałoby się, że przekąski na imprezę powinny wyłącznie nasycić przybyłych gości. Nic bardziej mylnego! Domówki polegają także na degustacji wspaniałych przekąsek i próbowaniu nowych smaków. Szczególną rolę odgrywają tutaj dipy i sosy, którymi najlepiej się zajadać wraz z odpowiednio dopasowanym pieczywem. Wśród gości z pewnością znajdą się osoby dbające o linię, dla których standardowe chipsy, paluszki czy pizza, często spotykane na imprezach, niekoniecznie stanowią atrakcyjny wybór. Dlatego idealną opcją na imprezę jest pyszne meksykańskie guacamole, które bez problemu przygotujesz w kwadrans!

Jak przygotować idealne guacamole?

Co powinno znaleźć się na sporządzonej przed imprezą liście zakupów, aby udało się przygotować pyszne guacamole? Podstawę dania stanowi oczywiście dojrzałe awokado. Jeśli planujesz przygotowanie czterech bardzo sycących porcji, optymalnym wyborem będą trzy owoce. Oprócz nich na liście zakupów umieść także pomidora, limonkę, jedną czerwoną cebulę, pół papryczki chili, pół pęczka świeżej kolendry oraz przyprawy. Oprócz soli i pieprzu polecamy intensywną przyprawę w płynie, która nada dipowi wyrazistości. W naszym guacamole idealnie sprawdziła się WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek. Przed wizytą w sklepie pomyśl jeszcze o pieczywie, które zaserwujesz do tego gęstego sosu.

Pyszne guacamole w kwadrans? To możliwe!

Przygotowanie dipu rozpocznij od sparzenia pomidora i zdjęcia z niego skórki. Następnie pokrój go w kostkę. Cebulę z kolei posiekaj na drobne kawałki i zanurz na około kwadrans w zimnej wodzie – dzięki temu stanie się nieco mniej ostra i nie zdominuje smaku sosu. Awokado wystarczy obrać i rozgnieść w misce. Pamiętaj, że najlepszy sos wyjdzie wyłącznie z bardzo dojrzałych egzemplarzy.

Następnie dodaj do miski odsączone z nadmiaru wody kawałki pomidora i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ugniatając je przy pomocy widelca. To, czy guacamole będzie stanowiło zwarty sos, czy raczej dość luźną mieszankę, zależy od twoich preferencji. Po wymieszaniu składników wystarczy je doprawić solą, pieprzem i odrobiną płynnej przyprawy, a także sokiem z limonki. W razie potrzeby limonkę możesz zastąpić cytryną. Papryczkę chili posiekaj na drobne kawałki i dodaj do reszty. Opcjonalnie możesz zastąpić ją około połową łyżeczki ostrej papryki w proszku. Na końcu dodaj drobno posiekaną kolendrę.

Guacamole możesz podawać z ulubionym pieczywem, krakersami lub pieczonymi ziemniakami. Jeśli ty i twoi goście zamierzacie pozwolić sobie na małe kulinarne grzeszki, bardzo atrakcyjną opcją będą nachosy!

Materiał partnera (materiał zewnętrzny).

Print Friendly, PDF & Email