pasteryzacja przetworów
EXPERT RADZI

Czego należy użyć pasteryzując przetwory

Dzięki procesowi pasteryzacji (od nazwiska Ludwika Pasteura, francuskiego chemika i prekursora mikrobiologii) domowe przetwory, takie jak ogórki, syropy czy dżemy wzbogacają naszą codzienną dietę. Są nie tylko zdrowe, ale także posiadają wielomiesięczny termin przydatności do spożycia. To wszystko zawdzięczamy wekowaniu, dzięki któremu żywność nie psuje się oraz zachowuje niezmieniony smak. O tym, na czym polega pasteryzowanie słoików oraz co jest potrzebne do jego przeprowadzenia, można znaleźć poniżej.

Pyszne przetwory przez cały rok

Proces pasteryzacji opiera się na podgrzewaniu produktów spożywczych do temperatury 85-95ºC w szczelnie zamkniętych słoikach. Ma on na celu zniszczenie wszelkich bakterii i drobnoustrojów, które powodują, że żywność ulega fermentacji. Dzięki temu, zamknięte w ten sposób owoce i warzywa nie tracą zbyt wielu wartości odżywczych, posiadają wyśmienity i prawie niezmieniony smak, a także mogą być przechowywane znacznie dłużej niż żywność niepasteryzowana.

Jakie przedmioty są potrzebne

Zanim przystąpi się do głównych czynności związanych z wekowaniem, należy przygotować dokładnie umyte i wysuszone słoiki. Koniecznie trzeba również sprawdzić szczelność zakrętek. Do przygotowywania przetworów można użyć zarówno słoików weck, które posiadają szczelną gumkę oraz tych z nakrętką typu „twist off”, która wydaje specyficzny dźwięk kliknięcia przy otwieraniu zawekowanego przetworu. Należy także pamiętać o najważniejszym elemencie jakim jest garnek do gotowania słoików. Powinien on być przede wszystkim duży i wykonany ze stali pokrytej emalią. Typowe garnki do pasteryzacji posiadają specjalną nakładkę, dzięki której słoiki nie stoją bezpośrednio na dnie. Jeżeli brakuje takiego elementu, można w tym celu użyć bawełnianej ściereczki. Dobrym wyborem są także garnki ze stali nierdzewnej, które są nieco droższe, ale zdecydowanie posłużą latami. Wygodnym rozwiązaniem jest także kupno elektrycznego garnka do słoików, który posiada regulowany termostat oraz timer, dzięki czemu nie trzeba bacznie pilnować czasu i temperatury pasteryzacji, gdyż urządzenie zrobi to za nas. Podczas wyciągania słoików z gorącej wody można się łatwo oparzyć, a więc żeby tego uniknąć, warto zaopatrzyć się w chwytaki do słoików. Przy ich użyciu wyjmowanie przetworów z wody jest dużo prostsze, a przede wszystkim bezpieczniejsze. Jeżeli chcesz poznać więcej szczegółów dotyczących pasteryzowania przetworów, zajrzyj na artykuł „Pasteryzacja w domu”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *