Sałatka z brokułem
EXPERT RADZI

Sałatki, których spróbujesz raz i będziesz je robić już zawsze

Trudno wyobrazić sobie jadłospis bez sałatek. Zwykle stanowią atrakcyjny i smakowity dodatek do głównych dań, ale wiele z nich możemy również spożywać solo. W przygotowywaniu sałatek liczą się finezja i odpowiedni dobór składników, co nie znaczy, że musimy poświęcić na nie dużo czasu. Oto garść sprawdzonych przepisów na hitowe sałatki, do których będziesz wracać już zawsze!

Sałatka z brokuła, sera feta i oliwek

Nasza pierwsza propozycja to sałatka z brokułem mocno inspirowana kuchnią śródziemnomorską. Oprócz tytułowego warzywa do jej przygotowania potrzebne będą czarne i zielone oliwki, ser feta, ziarna słonecznika, a także oliwa i przyprawy. Brokuł należy ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, a następnie ostudzić i pokroić na różyczki. Czarne i zielone oliwki najlepiej pokroić w krążki. Różyczki układamy w salaterce, dekorujemy je oliwkami i kostkami sera feta, a następnie polewamy oliwą, sokiem z cytryny i obficie posypujemy uprażonymi wcześniej ziarnami słonecznika. To wszystko! Zapewniamy jednak, że ten prosty przepis na długo zapada w pamięć.

Sałatka z brokułem i gruszką

Nasza druga inspiracja to naprawdę wykwintne połączenie, w którym również zastosujemy brokuł i ser feta, ale również płatki migdałowe i gruszki w syropie. Ugotowane i podzielone na różyczki warzywo układamy na dnie salaterki. Brokuł powinien pozostać lekko chrupiący. W międzyczasie gruszki i ser feta kroimy w kostkę, a następnie układamy na warzywie. Czas na przygotowanie sosu złożonego z puszystego majonezu, takiego jak Majonez Delikatny WINIARY, śmietany 18%, odrobiny cukru oraz soli i pieprzu. Sałatkę polewamy sosem, a na końcu obficie posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi

Tradycyjna sałatka jarzynowa zasługuje na ciekawe urozmaicenie. W tym przypadku skorzystamy z marynowanych grzybków. W skład sałatki wejdą ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewka i seler. Do warzyw dodajemy marynowane kurki, również pokrojone w kostkę i podsmażamy boczek na złocisty kolor. Aby nadać przekąsce ostrości, warto do sałatki dodać także plasterki pora. Teraz wystarczy wszystkie składniki wymieszać z majonezem i olejem, a całość doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z tortellini

Kuchnia włoska na dobre rozgościła się w naszym kraju, czego niezbitym dowodem jest popularność tortellini. Ten pyszny makaron może stać się podstawą wyśmienitej sałatki. Do ugotowanego tortellini dodajemy puszkę kukurydzy konserwowej, gęsty majonez, pokrojoną w kostkę szynkę konserwową, ogórka, posiekane ząbki czosnku, starty ser żółty i jogurt grecki. Sałatkę wystarczy doprawić solą i pieprzem, aby smakowała naprawdę wyśmienicie. Sałatka tortellini to przystawka, w której zakochujemy się od pierwszego kęsa!

Sałatka z selerem naciowym

Wyśmienitym składnikiem wielu sałatek jest także seler naciowy. W tym przypadku pokroimy go w paseczki, podobnie jak paprykę. Do sałatki warto dodać także posiekaną cebulkę i szczypiorek oraz ugotowane na twardo jajka i parówki pokrojone w kostkę. Z naszych doświadczeń wynika, że sałatka z selera naciowego świetnie smakuje z dodatkiem Sosu tatarskiego WINIARY oraz jogurtu greckiego. Do jej przyprawienia wystarczy jedynie sól i pieprz. Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *